kreditni kalkulator

Kreditni kalkulator

Posljednjih nekoliko godina tržište kredita doživjelo je pravi preobražaj.  Primat su dosad držale banke koje su diktirale uvjete kreditiranja, sve dok se nisu pojavile kreditne kuće. One su zajedno s štedno-kreditnim zadrugama podijelile dio kolača. Odjednom su sve navedene morale prilagoditi uvjete kreditiranja kako bi pridobile toliko željeno tržište. Ono što je prolazilo prije nekoliko godina, sada više nije nailazilo na željenu klijentelu.

Kreditne opcije svele su se na brze, nenamjenske i gotovinske kredite, pozajmice i zahtjeve. Klijentima je brzina realizacije postala najbitnija. Nitko više nema vremena ni volje za stajanje u dugim redovima. Svi traže minimalan trud uz maksimalnu učinkovitost. Prvi pomak k tome napravile su kreditne kuće koje su kompletnu realizaciju bilo koje kreditne opcije prebacile na internet. Dokumentacija potrebna za iste svedena je na dva dokumenta koja svatko od nas ima doma. Ugovor se jednako tako može preuzeti s internetskih stranica, a ovjera kod javnog bilježnika izbačena je iz jednadžbe.

Kreditni kalkulator – alat za potragu najboljih kreditnih opcija

U potrazi za najboljim kreditnim opcijama uvelike pomaže kreditni kalkulator. Kod traženja se treba voditi vlastitim mogućnostima, a ne prilagođavati drugima. Da biste to mogli učiniti morate jako dobro poznavati vlastite financije. Ljudi najčešće nisu ni svjesni koliko novca troše, a koliko na mjesečnoj bazi mogu izdvojiti za otplatu kredita.

Kako kreirati najbolji otplatni plan pomoću kreditnog kalkulatora

Tek kad se poslože financije, može se birati kreditna opcija. Odličan alat koji može pomoći u simulaciju uvjeta koji vas očekuju je kreditni kalkulator. U njega je najčešće potrebno upisati minimalno četiri varijable kako biste dobili iznos mjesečne rate. Navedene varijable su sljedeće: iznos kredita, valuta, broj godina otplate i kamatna stopa. Ako želite još precizniju procjenu, određeni kreditni kalkulatori iziskuju dodatne varijable poput nominalne kamatne stope, status sudužnika, jamac i naknade za obradu kredita. Takav je izračun najsličniji onima koje obavljaju djelatnici financijskih ustanova.

Najtraženije vrste kreditnih kalkulatora

Kreditni kalkulator može se iskoristiti za bilo koju vrstu kredita, od namjenskih do nenamjenskih. Najpopularnija varijanta svakako je ona za izračun stambenog kredita zato što se radi o dugoročnoj obavezi pa klijenti žele imati uvid u to koliko će morati izdvajati sljedećih nekoliko desetljeća.  

Traženi su i kreditni kalkulatori koji pomažu u izračunu nenamjenskih kredita poput onih za kupovinu automobila. Uz nekretnine, automobili i motocikli se najčešće nalaze na vrhu liste stvari koje se najčešće kupuju. Na temelju izračuna može se kreirati kućni budžet i odlučiti je li isti spreman podnijeti toliki teret ili je bolje pričekati dok se situacija ne popravi.