Studentski kredit

Studentski kredit

U posljednjih nekoliko godina broj studenata je u stalnom porastu. Visoko obrazovanje postalo je traženije od strukovnog i sve se veći broj mladi odlučuje na studiranje. Troškovi života, naročito izvan mjesta prebivališta, iznimno su visoki i tek rijetke obitelji to mogu podnijeti financirajući sve iz kućnog budžeta. Prema najnovijim podacima, troškovi studiranja premašuju 4000 EUR po godini što uključuje stanarinu, režije, hranu, knjige i slično. Mnogi se studenti zato odlučuju na rad kako bi pomogli roditeljima i povećali budžet. Dio njih dobiva stipendije, što na državnoj razini, što na lokalnoj.

Državnu stipendiju dobiva manji postotak studenata, a temelji se na izvrsnim rezultatima. Lokalne daju općine i gradovi u nadi da će zadržati radnike. Oni ulažu u studente kako bi po završetku studija imali spreman stručni kadar. No sve to nije dovoljno za uobičajene troškove, pa se sve veći broj studenata odlučuje na studentski kredit koji može dati banka.

Što se krije iza studentskog kredita?

Studentski krediti u svijetu su sastavni dio života, dok su kod nas i dalje na marginama. Ne čudi to nimalo zato što je obrazovanje kod nas besplatno odnosno bolje rečeno može se studirati na teret ministarstva. Ako netko ne upadne na željeni fakultet temeljem toga, uvijek može platiti školarinu. Jednaku mogućnost imaju i svi oni koji žele studirati na privatnim fakultetima gdje samo školarine po semestru iznosi i po nekoliko tisuća eura. Studentski kredit namijenjen je i svima onima koji studiraju u inozemstvu, a nisu u mogućnosti platiti iz vlastitog budžeta.

Kako na studentski kredit gledaju banke?

Banke u svojoj ponudi imaju studentski kredit. On spada u posebnu vrstu kredita i kao takav nudi povoljnije uvjete. Za vrijeme studiranja otplaćuje se samo kamata, dok glavnica dolazi na naplatu po završetku studija. Jednako tako, uobičajena praksa jest poček otplate od godinu dana. To novopečenim radnicima omogućuje da se snađu na tržištu rada prije nego li krenu s otplatom studentskog kredita.

Banke najčešće odobravaju studentski kredit na sedam do 10 godina, ali pod uvjetom da klijent ima sudužnika ili jamca. Na taj način žele osigurati naplatu kredita. Studenti im kao takvi predstavljaju preveliki rizik pa se oslanjaju na kreditnu sposobnost jamca ili sudužnika.

Kako na studentski kredit gledaju kreditne kuće?

Kreditne kuće studentski kredit tretiraju na drugačiji način. One nude brze gotovinske kredite s rokom isplate od 24 sata. Riječ je o nenamjenskim kreditima s kratkoročnim planom koje studenti u potpunosti prilagođavaju svojim potrebama. Do studentskog kredita može se doći isključivo online putem. Idealno za studente koji nemaju vremena čekati u dugim redovima dok moraju učiti.